Videók a blog használatáról:
Hogyan regisztráljak?
Ha még nincsen felhasználói fiókod, de szeretnél, az eBlog főoldalán a jobb oldali Bejelentkezés dobozban alul megtalálható Regisztráció linkre kell kattintanod. Ezután néhány alapvető adatot kell megadnod, a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

E-mail cím: saját, működő címed, amelyen szükség esetén az eBlog csapata elérhet.

Becenév: A név, melyet magadnak adnál az eBlog rendszerében.

Jelszó: Jelszavad, amellyel később beléphetsz – lehetőség szerint valamilyen bonyolultabb, tehát nehezen feltörhető, de megjegyezhető jelszó legyen.

Jelszó újra: Ismét ugyanaz, ellenőrzés céljából.

Születési dátum: Értelemszerűen saját születési dátumod, nem kötelező megadnod.

Ellenőrző kód: Írd be a mezőbe, amit a képen látsz. Ez azért szükséges, hogy tudjuk, valódi ember, és nem valamilyen program próbál regisztrálni.

A Felhasználási feltételeket alaposan olvasd át, majd az oldalon található négyzetet pipáld ki.

Ezután kattints a Regisztráció gombra.

Ha mindent helyesen töltöttél ki, a rendszer létre is hozza felhasználói fiókodat – egy zö9ld mezőben az alábbi felirat jelenik meg:

Sikeres regisztráció! Már be is jelentkezhetsz ide kattintva.

Kattint a vastagon szedett "ide kattintva", hogy a bejelentkező oldalra juss.

A bejelentkezéskor meg kell adnod a regisztrációkor használt e-mail címedet és jelszavadat. Ha ez megvan, kattints a Belépés gombra.

Lehetőséged van arra is, hogy az oldalra Facebook profiloddal regisztrálj. Ehhez a regisztrációs oldalon a REGISZTRÁCIÓ FACEBOOKKAL szövegű gombra kell kattintanod.

A következő oldalon a Rendben gombbal hagyhatod jóvá, hogy az oldal összekapcsolódjon profiloddal. Ezután alapvető adataidat a korábban már leírtaknak megfelelően kell megadnod.

Ezután a főoldalra jutsz, ahol a jobb oldali Bejelentkezve dobozban láthatod becenevedet és lehetőségeidet.

Hogyan indítsak blogot?

Miután bejelentkeztél, az eBlog főoldalán a Bejelentkezve dobozban található Blogjaim linkre kell kattintanod.

Ekkor egy olyan oldalra jutsz, ahol blogjaidat követheted – ha még nincs ilyened, csak a kiválasztható fülek jelennek meg üresen.

Új blogot a jobb oldalon található Új blog indítása gombbal hozhatsz létre.

A regisztrációhoz meg kell adnod bizonyos lapadatokat – ezek kitöltéséhez az oldalon segítséget kapsz.

Amennyiben mindent jól töltöttél ki, zöld mezőben a Blog sikeresen létrehozva szöveg jelenik meg, majd blogod Beállításaihoz jutsz.

A blog kezelése

Ha regisztráltál egy új blogot, azt a megadott néven érheted el – esetünkben ez a peldablog.eblog.hu

A blog beállításaihoz úgy juthatsz el, ha a Blogjaim menüpontra kattintva megkeresed azt regisztrált blogjaid között, és rákattintasz a dobozára.

Ezután a blog beállításaihoz jutsz, ahol a bal oldali menüből választhatod ki, mit szeretnél csinálni.

Áttekintés: Itt láthatod óránkénti bontásban blogod látogatóinak számát.

Bejegyzések: Itt hozhatsz létre új bejegyzést (lásd: Új bejegyzés létrehozása).

Állandó oldalak: Itt láthatod a bejegyzésből létreheozott állandó menüket (lásd: Új bejegyzés létrehozása)

Kommentek: Itt kezelheted a posztjaidhoz érkezett kommenteket.

Statisztikák: Itt találhatod a blog részletes statisztikáit.

Beállítások: Itt módosíthatod blogod alapvető adatait, illetve adhatsz meg logót és borítóképet.

Új bejegyzés létrehozása

Új bejegyzés létrehozásához először blogod Beállítások menüjébe kell belépned (lásd: A blog kezelése).

Itt a Bejegyzések menüre kell kattintanod, a megjelenő oldalon pedig a kék Új bejegyzés létrehozása gombra kattintanod.

Ezután a bejegyzés-szerkesztő oldalra jutsz.

Itt kell megadnod a bejegyzés címét és opcionálisan annak leírását, a harmadik szövegdobozba pedig maga a bejegyzés szövege kerül.

A szöveget ugyanúgy szerkesztheted, mint a hagyományos szövegszerkesztők esetén. Lehetőséged van a betűk és az egész szöveg formázására, a betűtípus, szövegszín, háttérszín megadására, hiperhivatkozások beszúrására, képek feltöltésére és beszúrására is. Ha a kis ikonok fölé viszed a kurzort, a megjelenő szövegből megtudhatod az adott ikon funkcióját.

Hiperhivatkozás (link) beszúrása: A Link beillesztése ikonra kattintva a felugró ablakban kell megadnod a hivatkozandó webcímet (URL), illetve a megjelenő szöveget. A megjelenő szövegre kattintva lesz majd elérhető a hivatkozás. Megadhatod azt is, hogy kattintás után a hivatkozott oldal új ablakban nyíljon-e meg.

Kép beszúrása: Az eBlogMedia ikonra kattintva feltölthetsz képet a számítógépedről. Ezt áthúzhatod például az Intéző ablakából, de kikeresheted a Tallózás gombra kattintva is. Korábban feltöltött képeidet a Feltöltött képek fül alatt találod.

Bejegyzésed állapota: Ha Vázlatként mented a bejegyzést, azt csak te láthatod majd, Éles állapotban publikálásra kerül a blogon, ha pedig később egy meghatározott időpontban akarod élesíteni, az Időzített állapotot beállítva teheted ezt meg.

Kategória: Itt adhatod meg, hogy milyen kategóriába kerüljön a bejegyzés, illetve hozhatsz létre új kategóriákat.

Címkék: Itt adhatod meg a címkéket, azaz azokat a kulcsszavakat, amelyek a bejegyzésed témájához kapcsolódnak.

Beállítás állandó oldalként: Itt állíthatod be, hogy állandó oldalként a blogod menüjében megjelenjen-e az oldal. Ilyenkor nem a főoldalon jelenik meg, hanem a blogod oldaláról közvetlenül elérhető lesz. Ilyen állandó oldal lehet például a bemutatkozás.

A Bejegyzés beállítások fülön is lehetőséged van néhány paraméter megadására:

Bejegyzés URL címe: Itt adhatod meg, milyen URL címen akarod elérhetővé tenni bejegyzésedet, ha nem szeretnéd, hogy a rendszer automatikusan generálja azt.

Kommentezés: Engedélyezve állapotban a bejegyzés alatt megjelennek mások kommentjei, Letiltva állapotban pedig lezárhatod a kommentezést.

Szerző: Itt adhatod meg, hogy kinek a nevében szeretnéd közzétenni a bejegyzést, azaz ki jelenjen meg szerzőként.

Alapértelmezett kép: Lehetőséged van arra, hogy meghatározz egy Alapértelmezett képet a Bejegyzéshez feltöltött képek közül. Ez azért fontos, mert ha Facebookon vagy máshol megosztod a bejegyzést, ez a kép jelenik majd meg mellette. Ez az ablak csak akkor jelenik meg a fülön, ha a bejegyzésbe legalább egy képet beillesztettél!

Ha végeztél a bejegyzés szerkesztésével, a Mentés gombra kattintva léphetsz ki a szerkesztőből.

A publikált bejegyzéseket a későbbiekben a blogod főoldaláról is szerkesztheted. Ezt úgy teheted meg, hogy a bejegyzés dobozának jobb felső sarkában lévő kis nyílra kattintasz, és kiválasztod a Bejegyzés szerkesztése opciót.

Bejelentkezés
Facebook
Az eBlogról röviden
Az eBlog egy olyan automata blogrendszer, amelyen megoszthatod mi történt veled akár képekkel, videókkal prezentálva. Használhatod akár saját személyes hírportálnak, esetleg teszt videókat stb. publikálhatsz. Saját domain felvitelre is van lehetőség, így akár céges weblapodnak-blogodnak is használhatod.